Shark
minden ami cápa

Érdekes történet egy cápatámadásról

Július 6-án estefelé a nyolcéves Jessie Arbogast testvérével és néhány unokatestvérével együtt a floridai Pensacola egyik tengerpartján fürdőzött. Idősebb testvérei a mélyebb vízben úsztak, de ő a parttól csupán öt méterre volt. Aztán hirtelen az egyik testvére érezte, amint valami hozzáér a lábához, Jessie pedig látta, ahogyan egy cápauszony kiemelkedik a vízből tőle nem messze.

 

Elkapott! Szedjétek le! Szedjétek le rólam!? ? ordította Jessie, akinek a kétméteres ragadozó ráakaszkodott az egyik karjára. A fiú nagybátyja, Vance Flosenzier a parton meghallotta a gyermekek kiabálását és látta a vértől vörös tengervizet. Egy másik férfival együtt berohantak a vízbe és Vance megragadta a cápát az uszonyánál fogva. Mivel tudta, hogy még vannak gyerekek a vízben, kihúzta a halat a tengerpartra. Jessie karja eközben leszakadt?

 

Egy harapás után tizenkét órás műtét

?Cápa! A bátyámat megharapta egy cápa!? ? ordította Jessie egyik testvére a tengerparton. Két Missouriból jött turista, Trina Casagrande és Susanne Werton először azt hitte, hogy a fiú ugratja őket, de amikor meglátták a növekvő tömeget, ők is odasiettek a helyszínre. Vért nem nagyon láttak, a fiú szemei ugyan nyitva voltak, de a szemgolyók hátra fordultak. A két hölgy elkezdte elsősegélyben részesíteni Jessie-t, a sebből kiálló csontot pólókkal kötözték be, így próbálták csökkenteni a vérveszteséget. A hölgyek mentőhelikoptert hívtak, amely néhány percen belül a helyszínen volt. A helikopterrel érkező orvosok pillanatok alatt megállapították, hogy a kisfiú a szervezetében levő vér jelentős részét elvesztette, ilyen esetekben a túlélés esélye egy százalék.
Az orvosok azonban nem adták fel a reményt. Jessie karját kiszabadították a cápa állkapcsából, és egy tizenkét órás műtéttel visszavarrták a kisfiú vállára. A kiszáradt testbe vért juttattak, amelyet a szervezet ismét elkezdett önállóan keringetni. Három héttel a támadás után a gyermek napról napra jobban van, bár orvosai szerint kétséges, hogy mennyire lesz képes használni a cápaállkapocsból kiszabadított jobb kezét.
Rodney Fox közel harminc évvel ezelőtt szintén csodával határos módon maradt életben egy cápával való találkozás után. Ebben az esetben azonban egy nagy fehér cápa volt a támadó. A világ egyik legkegyetlenebbnek tartott cápatámadása 1963 decemberében történt. Fox baloldali bordái mind eltörtek, tüdeje kiszakadt, belső szervei és szívének fő ütőere kilátszott és csupán percek választották el attól, hogy belehaljon a vérveszteségbe. Egy cápa-fogszilánk még a mai napig az egyik csuklójában van. Fox végül felépült, és a nagy fehér cápa kutatásának szentelte az életét. Úgy hírlik, hogy közvetlenül vagy közvetetten Fox érdeme a fehér cápákról készült komolyabb felvételek 90 százaléka.

Az oldal forrása: HETEK 2001. július 28.-i száma

 

 

Cápa Story-k

"Nemrég láttam egy ismeretterjesztő műsorban a következő történetet: a 42 éves, hobbi-horgász egy szép napsütéses délelőtt elindult 10-12 éves fiával ?pecázni? az adriai partok mentén? Pár órával később kifogtak egy meglehetősen méretes rókacápát. A büszke apa természetesen kötelességének érezte, hogy megörökítse a nagyszerű pillanatot, így miután az állatot gyorsan hozzákötözték az egyszerű kis üvegszálas csónakjuk oldalához, kamerát ragadott. A felvétel igazán izgalmasra sikeredett, mivel 2 perc sem telet bele, és a zsákmányával dicsekedő apa és fia, arra lett figyelmes, hogy a háttérben egy újabb, és az előzőnél jóval nagyobb uszony emelkedik ki a vízből. Néhány pillanattal később egy hatalmas fehér cápa vetette rá magát a hajó oldalán himbálódzó rókacápára, óriási riadalmat keltve ezzel a csónakban állókra?a két ember türelmesen megvárta, míg a cápa szépen elfogyasztja ebédjét, majd hazavitték a maradékot ?és a sikeres fogás bizonyítékaként a filmet- a családnak. Feltételezem, a kisfiúnak ez volt az első és egyben az utolsó horgászkalandja?." /Pintér Eszter/

Pár éve történt ez az eset, melyet egy kapitány naplójának kiadott változatában olvastam. A kapitány kedvenc kutyáját szerette volna a hajójára felhozni. Csak ez egy kicsit később jutott eszébe. Tehát már csak a hajó felé tartó csónakból tudott szólni parton álldogáló kutyájának, hogy ússzon oda hozzá. Az állatnak nem kellett kétszer mondani, s rögtön elindult gazdája után. Már csak pár karcsapás hiányzott a csónak eléréséhez, amikor egy cápauszony tűnt fel a láthatáron. A következő pillanatban a kapitány már csak a mélyben elmerülő kutyáját látta, mert a tigriscápa megragadta a lábát, s lehúzta a mélybe.

 

 

Ha neked is van jó történeted, küld el a capa@mailbox.hu címre.