Shark
minden ami cápa

Mennyit eszik egy cápa?

A cápák elképesztő mennyiségű ennivalót tudnak egyszerre felfalni. Ha megittasodnak a vértől, egy döglött bálna teteméből például egy harapással akár 50 kilogrammnyi húst is ki tudnak szakítani, s addig lakmároznak, amíg bendőjük idomtalanná nem dagad. Szavahihető tanuk állították, hogy egy tigriscápa egyetlen harapással lenyeltek egy fél marhát, amit a fedélzetről véletlenül a vízbe ejtettek.
Mindez úgy hangzik, mintha a cápák étvágya nem ismerne határokat. De egy-egy ilyen ?falatozás? után akár két hónapig is képesek koplalni a tengerek fenevadjai. Van ugyanis egy csodálatos képességük: a részleges emésztés. A fölösleget, mely szinte emésztetlenül torlódik a gyomrukban, csak hetekkel később dolgozza fel a szervezetük. Amikor A víz lehűl, a trópusokon és szubtrópusokon élő cápák semmit sem esznek. A Földközi-tenger cápái decembertől márciusig teljesen beszüntetik a táplálékfelvételt, és mély álomba süllyedve telelnek át.
Arra vonatkozóan, hogy mennyi táplálékra van szüksége egy cápának, egy ausztráliai tengeri akvárium szolgált pontos adatokkal. Ezek szerint egy 3,50 méter hosszú, 152 kilogrammos tigriscápa 80 kilogramm halat fogyaszt el egy év leforgása alatt.