Shark
minden ami cápa

Cápa Radar
A statisztikák és a cápák elterjedésének oldala

Mint köztudott, négy-öt ránk nézve veszélyes cápa él a sós vizekben. A legveszélyesebb a fehér-, a bika-, a kék-, és a homoki tigriscápa. Ezek évente 20-25 balesetet okoznak (legtöbb a nyári hónapokban Ausztráliánál), amelyből 2-3 halálos kimenetelű. Ezen a térképen az embereket ért cápatámadások eloszlása látható. Egyes területeken gyakoribbak a támadások; például Ausztrália, az USA keleti partja, és Natal Afrika déli része, valamint a kaliforniai partvidék. A vörös szín jelzi azokat a vidékeket, ahol 100-nál több támadást jeleztek, a zöld az 50-100, a sárga a 30-50, a fekete a 10-30, a narancssárga pedig az 1-10 emberre való támadásra utal.

 

Rengeteg kísérlet történt az évek során, hogy az embereket ért támadásokat összefüggésbe hozzák külső tényezőkkel: készült lista az időpontról, napról, támadás típusáról. Egyelőre nem kaptunk kielégítő választ. Azt sikerült megállapítani, hogy gyakoriabbak a támadások, ha sok fürdőző van a vízben, azaz főleg hétvégéken, az ünnepek alatt és közvetlen ebéd előtt, illetve után. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy a cápák éhesebbek hétvégén, vagy egy bizonyos napszakban, hanem azt, hogy minél több ember van a vízben, annál nagyobb a lehetőség a támadásra. Az alábbi grafikon a hét napjait, illetve a különféle napszakok szerint mutatják a támadások megoszlását.
  

 

                    Napok                                     Napszakok

 

Rekordok a cápák világában

A cetcápa a világ legnagyobb hala, míg "csak" a második az óriáscápa. A  világ legkisebb ismert cápája a törpe kutyacápa, egy mélytengeri állat, amely a Karib térségben él, és beszámolók szerint mindössze 20 cm. A legritkább cápa az óriásszájú cápa. A leggyorsabb cápa a makó, amely képes elérni a 90 km/h is! Az emberre a legveszélyesebb a nagy fehér cápa. A feljegyzések szerint a legtöbb utódot egy érdescápa nemzette, több százezer utódot találtak méhébe, miután kifogták. A legkevesebb utódot a bikacápa hozza világra (2 kölyök) a méhén belüli kannibalizmus miatt. Végezetül pedig két cápát mutatunk be, ami mérget használ. Az egyik a grönlandi cápa, az egyetlen cápa, amelynek húsa mérgező. A másik a közönséges tüskéscápa, amelynek tüskéi mérgesek (de nem halálosak). Az Atlanti-óceánban gyakori közönséges tüskéscápát ezen kívül a legnépesebb fajnak is tartják.


forrás: http://capa.lapja.hu/